Paella met zeevruchten

PaellaEen paar weken geleden waren we in Valencia en daar aten we verrukkelijke paella aan de boulevard. Paella komt oorspronkelijk uit Valencia maar wordt inmiddels door het hele land gemaakt en er zijn honderden varianten te bedenken. Het leek me leuk om het zelf ook eens te maken dus scoorde ik een aantal pakken paellarijst, paellakruiden, bonen, linzen, kruiden, blanke amandelen en wat kilo’s overbagage mee terug naar Nederland. Gisteren stond er paella op tafel, niet de traditionele Paella Valenciana: die is met kip, konijn en slakken maar Paella de Mariscos, die met zeevruchten. Ben je niet zo van de vis, dan biedt het recept ook een prima basis voor de variant met kip en chorizo of een mix van kip, chorizo en gamba’s die je ook veel voorbij ziet komen. Een paellaparty voorafgaand aan de wedstrijd Nederland-Spanje, dat was misschien een beetje de goden verzoeken maar gelukkig heeft het geen nadelige invloed gehad op de uitslag. Met dank aan Leonie voor de plukjes saffraan uit Marrakech!! Kun je trouwens geen paellarijst vinden dan is risotto een beter alternatief dan langkorrelige rijst. Risotto- en paellarijst absorberen beter. 

Ingrediënten
voor 5 personen | bereidingstijd 1 uur

 • 500 gr paellarijst, zoals bomba of calasparr
 • 2 rode paprika’s, in blokjes
 • 200 gr doperwten, vers of diepvries
 • 1 ui, gesnipperd
 • 4 tenen knoflook, fijngesneden
 • 2 el olijfolie
 • 1 blik gepelde tomaten, alleen de tomaten niet de saus
 • 150 ml droge witte wijn
 • 1 liter kippenbouillon
 • plukje saffraandraadjes
 • 1 tl paellakruiden of paprikapoeder
 • 2 el bladpeterselie, fijngesneden
 • partjes citroen om te garneren
 • 500 gr gamba’s
 • 300 gr mosselvlees, visboer verkoopt vaak voorgekookte mosselen
 • 250 gr inktvisringen

Paella close up

 

 

 

 

 

 

 

Was de rijst goed voordat je hem gaat gebruiken, laat hem uitlekken in een vergiet en zet het opzij.

Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan, paellapan of wok en bak de ui, knoflook en paprika een paar minuutjes op laag vuur. Doe de rijst erbij en bak die al omscheppend eventjes zodat de korrels glazig worden.

Schenk de wijn erbij en laat het inkoken. Voeg dan de saffraan en paellakruiden of paprikapoeder toe. Voeg in delen de bouillon toe en laat de paella in zo’n 15 minuten gaar worden. Schep af en toe om.

Voeg de doperwten en de gepelde tomaten toe (alleen de tomaten, niet het sap!) en verwarm alles nog 10 minuten op laag vuur; schep weer af en toe om. Bak ondertussen de gamba’s en de inktvisringen gaar. Voeg deze, samen met de mosselen de laatste 5 minuten toe. Haal als de rijst net gaar is maar nog wel bite heeft, de pan van het vuur.
Strooi de peterselie over de paella, zet de pan op tafel en serveer met partjes citroen.

Advertentie

4 gedachten over “Paella met zeevruchten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s