Een super recept uit het boek Zomer van Yvette van Boven. Een ietwat bewerkelijk abrikozentaartje maar het resultaat is er zeker naar! Abrikozen zijn volop verkrijgbaar nu en het oranje thema lijkt me ook perfect op dit moment. Ik had mooie grote blanke amandelen meegenomen uit Valencia dus ik maakte het amandelmeel zelf. Heb je geen keukenmachine, koop dan amandelmeel. Je kunt dit bijna altijd vinden bij de biologische winkel maar ik zag van de week dat AH het nu ook in het assortiment heeft. De bodem is heerlijk! Mocht je het recept te bewerkelijk vinden of niet zo dol zijn op abrikozentaart, onthoud dan zeker het recept van deze smaakvolle brosse bodem die je ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een custard aardbeientaartje.
Ingrediënten
voor 10 personen | bereidingstijd:
Voor het deeg:
- 125 gr bloem
- 75 gr amandelmeel
- 50 gr witte basterdsuiker
- snufje zout
- 125 gr koude roomboter
Voor de vulling:
- 150 ml volle melk
- 1 vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt
- 2 eidooiers
- 2 eieren
- 3 el honing
- 1 el maïzena
- 125 gr hele blanke amandelen
- 60 gr poedersuiker
- 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 tl oranjebloesemwater, te koop bij ‘de Turk’
- 5 á 10 abrikozen, afhankelijk van de grootte, gehalveerd en ontpit
Voor de garnering:
- 3 el amandelschaafsel, even gebakken in een droge koekenpan
- 3 el honing
Maak eerst het deeg, dit kan ook goed een avond van tevoren. Meng eerst alle droge bestanddelen en wrijf dan de koude boter erdoor. Dit gaat het best in de keukenmachine maar kan ook prima met de hand. Voeg een paar druppels ijskoud water toe tot het deeg net samenhangt. Niet te lang kneden, dan wordt het deeg straks taai. Pak het deeg met plasticfolie in en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de melk met de vanillezaadjes en het stokje in een steelpan en breng het tegen de kook aan. Laat het 10 minuten op zacht vuur trekken en draai dan het vuur uit. Klop de dooiers en het ei met de 3 el honing en de maïzena in een beslagkom schuimig. Verwijder het vanillestokje, giet de warme melk al roerend bij het dooiermengsel in de kom en giet dan alles terug in de pan. Roer op middelhoog vuur tot de vla gebonden is. Giet de custardvla dan terug in de beslagkom om het helemaal koud te laten worden.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een lage taartvorm met een diameter van ongeveer 24 à 26 cm in met wat boter. Rol het deeg, dat wat bros is, uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm. Snijd de randen netjes bij en prik de bodem een aantal keren in met een vork.
Zet de vorm 20 minuten in de vriezer. Bak het deeg daarna tot het net lichtbruin is, ongeveer 20 minuten. Laat het iets afkoelen en laat de oven aan.
Maal de blanke amandelen met de poedersuiker in een keukenmachine tot een grof poeder. Giet de custard erbij en spatel dan de zachte boter, het overgebleven ei en ’t zout erdoor. Breng de vla op smaak met het oranjebloesemwater. Giet hem in de voorgebakken deegkorst. Verdeel de abrikooshelften erop en bak de taart iets onder het midden van de oven gaar. Dit duurde bij mij zo’n 60 minuten.
De custard moet redelijk stevig zijn en gaart nog wat na, nadat je de taart uit de oven gehaald hebt. Ik heb overigens de oven uitgezet en de taart erin laten staan, werkt ook goed. Serveer de taart overgoten met amandelschaafsel en honing!
Bron: Zomer van Yvette van Boven
Pingback: Abrikozenplaatkoek | Violet Kookt!