Pannenkoekjes met pekingeend en hoisin-saus

Pannenkoekjes met peking eens en hoisin sausIn 2010 at ik voor het eerst pekingeend in Beijing, in het restaurant waar je volgens de Chinezen pekingeend gegeten móet hebben. Als je in de buurt bent, het is restaurant Quanjude en er zijn er een aantal van in de stad. Aan porties per persoon doen ze niet, de eenden zijn per stuk te bestellen en met wat doorzettingsvermogen krijg je met z’n tweëen zo’n pekingeend prima weg. Ze serveren de eend daar met de zogenaamde pekingeend pannenkoekjes, julienne gesneden komkommer,lente-ui en Hoisin saus, een zoete Chinese sojabonensaus. Tijdens diezelfde reis at ik de lekkerste pekingeend in Hong Kong, rechtstreeks uit de oven van een supermarkt. Het rook zo lekker; ik nam het mee en at het voor de supermarkt op uit het vuistje. Ik had in geen jaren pekingeend gegeten. Ik zag ze wel eens hangen voor het raam bij de Chinees op de Zeedijk in Amsterdam maar ik voelde nooit echt de aandrang om daar naar binnen te gaan. Totdat ik onlangs de pannenkoekjes met pekingeend op de kaart zag staan bij restaurant Opium, bij ons om de hoek in Utrecht. Het restaurant is overigens een aanrader voor wie houdt van de Aziatische fusionkeuken. Daar probeerde ik ze en ze werden goedgekeurd.

Ik wilde zelf ook wel eens een pekingeend klaarmaken dus deed ik wat reseach op internet. Het blijkt geen eenvoudig klusje: plukken, anderhalve dag drogen voor een open raam, vervolgens een aantal keren de oven in en uit etc. Toen kreeg ik de gouden tip om de kant-en-klare pekingeend van de Toko te proberen en tot mijn grote verbazing was die alles behalve slecht. Het ziet er wat onappetijtelijk uit zo’n voorgegaarde eend in een fluorescerende gele zak maar hij is reuzelekker nadat hij een half uurtje in de oven heeft gelegen. De eend is gelukkig al schoongemaakt maar het uitbenen is even een werkje. Voor de échte luilakken onder ons, inclusief mijzelf, verkopen ze ook voorgegaarde pekingeendenborstfilets bij de Toko. De kwaliteit vond ik overeenkomen en ook qua prijs scheelt het niet veel. Het bespaart je wel een hoop gedoe. Ik kocht de hele pekingeend voor 14 euri bij Tai-Pan For Food in Nieuwegein, hier kun je met z’n vieren van eten. De filets kocht ik bij de prachtige en enorme Toko in Duivendrecht aan de De Flinesstraat. Pekingeend wordt overigens bij veel Toko’s in de diepvries verkocht. Succes!

Ingrediënten
voor 4 personen | bereiden ongeveer 45 minuten

  • 1 kant en klare pekingeend of 2 kant-en-klare pekingeendenborstjes 🙂 uit de vriezer, te koop bij de Toko
  • Pannenkoekjes voor pekingeend, te koop bij de Toko
  • 1 komkommer
  • 3 lente-uitjes
  • Hoisin-saus
  • Stoommandje is handig voor het verwarmen van de pannenkoekjes, maar dat kan ook in de magnetron

Hoe pak je het aan?
Ontdooi de eend ruim van tevoren in de koelkast, trek hier rustig een nacht of dag voor uit. Open de zak en bestrijk de eend met de saus die in de zak is bijgeleverd. Leg de eend in een grote ovenschaal, schuif hem daarna in het midden van de oven en braad de eend in 30 minuten gaar. De temperatuur staat vermeld op de zak, ik meen 200 graden. Je keuken begint heerlijk te ruiken!
Verwarm ondertussen de pannenkoekjes in een stoommandje, in de magnetron of op een bord boven een pan met kokend water. Snijd de komkommer (zaadlijsten verwijderd) en de lente-ui julienne.Peking Eend tafel

Snijd de eend in dunne plakjes en zet alles op tafel.
Vul de pannenkoekjes met de plakjes eend, komkommer en lente-ui en maak het af met een dotje Hoisin-saus. Vouw het pannenkoekje dicht en smullen maar!

Peking Eend 3

Pekingeend pannenkoekjes close-up

Advertentie

2 gedachten over “Pannenkoekjes met pekingeend en hoisin-saus

  1. Kijk dat heb ik dan nog nooit geprobeerd. Peking eend uit de vriezer…. Goed idee. Ga bij onze toko ook eens kijken want ik vind die pannenkoekjes namelijk ook waanzinnig lekker. Niet verder vertellen maar ik vul ze dan vaak met allerlei ander vlees… Nu op zoek naar Peking eend!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s