Italiaanse farro salade

Farro saladeFarro is een oeroud Italiaans graan, het heeft een stevige bite en een nootachtige smaak. Wat research op internet leerde me dat Farro gewoon het Italiaanse woord voor spelt is. Dit gerecht stond vorige week in de NRC, het leek me reuzelekker (en dat was het ook) maar ik wist niet goed waar farro te kopen. Het blijkt gewoon bij de AH in het schap te liggen, althans bij ons in Utrecht. De natuurwinkel verkoopt het ook maar onder de naam spelt. Deze vuurdoop-farro was dus zeer geslaagd en staat snel weer op tafel. Za’atar, dat in de dressing van deze salade gaat is een kruidenmengsel van tijm, oregano, sumak, komijn en sesamzaad uit het Midden-Oosten. Je kunt het kopen bij de supermarkt (kruidenlijn van Jonnie Boer) maar ik heb het zelf gemaakt. Zie het recept onderaan de pagina.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 35 minuten

  • 300 gram farro (spelt)
  • 2 sjalotten
  • 1 blik artisjokharten
  • 75 gram rucola
  • 10 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (ik gebruikte die lekkere taggische olijven)
  • handje walnoten
  • 175 gram schapenfeta
  • 2 el citroensap
  • 2 tl za’atar, te koop bij de AH, Jumbo (van de Jonnie Boer lijn) en ‘de Turk’
  • 4 el olijfolie extra vierge

Spoel de farro goed om en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in ruim water en met een beetje zout het graan beetgaar is. Laat afkoelen.
Als je speltkorrels hebt moet je ze vaak 12 uur weken, er is ook snelkook farro te kook, deze is in 10 minuten koken gaar.

Snijd de sjalotten klein en bak in een beetje olijfolie tot ze zacht zijn geworden en beginnen te geuren. Laat ook afkoelen.
Snijd de artisjokharten in kleine stukken, snijd de tomaatjes klein, hak de olijven en de walnoten en verkruimel de feta.

Meng de farro met de sjalotten, rucola, artisjokken, tomaatjes, olijven, walnoten en feta en doe in een grote kom. Meng het sap van de citroen met de olijfolie extra vierge en de za’atar en naar smaak een beetje fijngemalen peper en zout, en giet over de salade. Schep alles nog een keer om en serveer direct.

Recept za’atar

  • 15 gr sesamzaad
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 el sumak
  • 1 tl komijnzaad
  • snufje paprikapoeder

Doel alle ingrediënten in een vijzel en vijzel de ingrediënten fijn. Verwarm een koekenpan en rooster het mengsel circa 2 minuten en laat het vervolgens afkoelen.

Za'atar

Farro salade (2)

Advertenties

6 thoughts on “Italiaanse farro salade

  1. Ik kon farro op de Albert Heijn website niet vinden bij producten. Ze gebruiken het wel in sommige recepten. Bij welke andere producten staat farro in de schappen?

    Like

  2. Hoi Violet! Ik vroeg me bij een smakelijk recept op een Engelse site ook af wat farro was en waar je het kunt kopen. Toen kwam ik bij dit artikel van de Huffington Post terecht, waarin wordt gesteld dat spelt weliswaar een farrosoort is, maar absoluut niet als vervanger gebruikt zou moeten worden in farro-recepten. Dat zal toch wel zijn omdat de smaak dan heel anders wordt, lijkt me… http://www.huffingtonpost.com/Menuism/what-is-farro_b_1901345.html

    Like

    • Ha Lucienne, leuk dat je dit doorstuurt, boeiend artikeltje.

      De AH verkoopt alleen nog maar speltgraan en geen farro meer.
      Wat ik wel gezien heb is dat de natuurwinkel zelfde naam voor farro en spelt handteren. Ik maak het nu met spelt graan en is nog steeds erg goed recept als je het mij vraagt.

      Groetjes Violet

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s