Botersla met avocado en muntthee-kip

Salade met kip, avocado en Hollandse brokkelkaas

Vandaag het recept van een maaltijdsalade van in munt en groene thee gepocheerde kip, avocado en Oudhollandse brokkelkaas met super vinaigrette. Ik was vooraf een beetje sceptisch over het resultaat van de gepocheerde kip maar moet eerlijk zeggen: het geeft er een leuk subtiel smaakje aan.
Oudhollandse brokkelkaas verkopen ze bij de kaasboer. Het is van die mooie okergele kaas waarvan de zoutkristallen zo lekker tussen je tanden knarsen. Omdat het nog volop pruimenseizoen is maakte ik er geroosterde stokbroodjes met homemade pruimenchutney bij.  Een leuk en eenvoudig klusje, het recept staat onderaan de pagina. Bestrooi de toastjes met nog wat extra brokkelkaas.

Ingrediënten
maaltijdsalade voor 4 personen | bereidingstijd 25 minuten

  • 1 zakje groene thee
  • 1/2 bosje munt
  • 400 gr kipfilet
  • Stevig desem(stok)brood
  • 2 tl limoensap
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl honing
  • 8 el olijfolie extra vierge
  • 2 zakken botersla of 1 grote krop sla
  • 2 avocado’s
  • 2 sjalotten, in reepjes
  • 100 gr oude brokkelkaas
  • 2 el pompoenpitten, geroosterd
  • pruimenchutney (zie recept onderaan de pagina)

Breng een steelpan met water aan de kook. Voeg de thee, een paar takjes munt en de kipfilet toe. Zet het vuur laag en pocheer de kipfilet zachtjes in 12 minuten gaar.
Meng het limoensap, de mosterd, honing en olijfolie tot een gladde vinaigrette. Stevig kloppen met een garde zorgt voor de beste binding. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel de sla over de borden. Halveer de avocado’s en haal de pit eruit en schep de helften voorzichtig me een lepel uit de schil. Leg ze bij de sla op de borden en besprenkel met wat vinaigrette.
Verdeel de kipfilet met 2 vorken in plukjes en verdeel met de sjalot, kaas en pompoenpitten over de salade. Sprenkel de rest van de dressing erover. Serveer met geroosterd stokbrood en (homemade) chutney.

Bron: delicious

Pruimenchutney
bereidingstijd 10 minuten | 45 – 60 wachttijd

  • 500 gr rijpe pruimen
  • 50 gr rozijnen
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 150 gr suiker
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • snuf piment (optioneel)

Ontpit de pruimen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Kook het fruit zo’n 45-60 minuten op laag vuur samen met de witte wijnazijn, suiker, rozijnen, rode ui en de specerijen. Schep de warme chutney in een schone pot en laat afkoelen.
Lekker op een broodje met oude kaas, bij een wildgerecht of dus op een geroosterd stokbroodje bij deze maaltijdsalade met avocado en kip.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s