Ook al is het dit weekend semi-tropisch, ik ben begonnen met de herfsthappen. Gisteravond stond de eerste stoofpot op tafel, Limburgs zuurvlees met friet. Een recept van een collega, ik zal vragen of ik het hier mag delen want het was een groot succes. Ook maakte ik deze goed gevulde paddenstoelensoep met Madeira. Hij is fijn, krachtig van smaak en met een bite. Wil je de soep wat milder dan kun je 100 ml slagroom of kookroom toevoegen, helemaal op het laatst toevoegen en niet laten doorkoken.
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 25 minuten
- 400 gr gemengde paddenstoelen
- 1 afbakstokbrood
- olijfolie
- 2 theelepels grof zeezout
- 1 flinke sjalot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 4 el bloem
- 1 liter paddenstoelenbouillon (van tablet)
- 3 el Madeira
- 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een paddenstoelenborsteltje. Snijd de paddenstoelen in stukjes. Bak de paddenstoelen nèt gaar in een met olijfolie verhitte koekenpan. Zet apart.
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd het stokbrood in de lengte in vieren. Leg de broodstengels op de bakplaat. Besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met het zeezout. Bak het stokbrood in de oven in 8-10 minuten goudbruin en krokant.
Verhit in een soeppan 3 eetlepels olijfolie. Fruit de sjalot en de knoflook. Strooi de bloem erover en bak 1 minuut. Schenk beetje bij beetje de paddenstoelenbouillon erbij en klop met een garde tot een gladde, gebonden soep. Voeg de paddenstoelen toe en kook de soep nog 5 minuten zachtjes.
Breng de soep tot slot op smaak met de Madeira, peper en peterselie. Schep de soep in kommen en serveer met de broodstengels erbij.
Heerlijke soep Violet! Dank voor het recept. Ik zet m binnenkort ook op mijn site http://www.kookboekvanarja.com. Met bronvermelding naar Violetkookt.nl natuurlijk.
LikeLike