Dimsum met shiitake, witvis en garnalen

dumpingsJe bent een klein uurtje bezig voordat deze dimsum gestoomd en wel op tafel staat maar je inspanningen zullen worden beloond! Dimsum is de naam voor een klein hapje uit de Kantonese keuken, letterlijk vertaald: hartverwarmertjes :). In China, waar ik 3 jaar geleden was, kun je op ieder moment van de dag op iedere straathoek dimsum krijgen, ze worden daar gemaakt in allerlei soorten en maten en zijn vaak gestoomd of gefrituurd. Deze open dimsum met weinig deeg en veel vis is mijn favoriet, tevens een goede hap voor de slanke lijn want er zit geen grammetje vet in en weinig koolhydraten. In Rotterdam schijnen een paar goede dimsum restaurants te zijn waar ik graag nog een keer heen wil. Mocht iemand tips hebben, ik hoor het graag! Ik at deze dimsum samen met wat gewokte groenten in sesamolie, oestersaus, gember, rode peper en knoflook.

Ingrediënten
voor 20 stuks | bereiden 50-60 minuten

 • 250 gr witvisfilet
 • 1/2 teen knoflook, heel fijn gehakt
 • 1/4 rode peper, zaadjes verwijderd, grof gehakt
 • 100 gr shiitake
 • 1 el olie
 • 1/2 bosje koriander, alleen de blaadjes, grof gehakt
 • 250 gr grote garnalen
 • 1 eiwit
 • rasp van 1 kleine citroen
 • 20 wontonvelletjes, te koop bij de toko, ontdooid
 • Saus voor dimsum, te koop bij de toko
 • bamboo stoommandje + rekje

Snijd de witvisfilet in blokjes.
Bak de knoflook, peper en shiitake op hoog vuur even aan in de olie en laat afkoelen. Snijd de helft van de korianderblaadjes fijn.

Doe de gamba’s en de witvis in een keukenmachine en laat een paar tellen draaien tot een grof mengsel. Neem de helft eruit en houd apart. Pureer de andere helft heel fijn tot er een wat plakkerige massa ontstaat.  Heb je geen keukenmachine, snijd alles dan fijn.
Meng het grove mengsel met de shiitakes, het eiwit, citroenrasp en de fijngesneden koriander en meng daarna door het fijne vismengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Schep op elk wontonvelletje een eetlepel van het gambamengsel. Maak een open vuist en leg er telkens een wontonvelletje op. Druk dat naar beneden zodat het een open pakketje wordt met een goed zichtbare vulling. Zet de dimsum in porties in een grote stoommand op een pan, boven zachtjes kokend water. Sluit goed af en stoom de dimsum in 7-8 minuten gaar.

Serveer de dimsum met wat grof gesneden koriander.

dimsum close up

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s