Deze chocomousse is goddelijk! Hij is luchtig en romig, subtiel en niet zo zwaar, ik kon prima 2 torentjes op :)! De chocolademousse maak ik met de pure chocolade van Tony Chocolonely, die vind ik erg goed. Je keuken is nadien wel een klerezooi (althans die van mij, maar ik ben chaotisch) en je hebt wat afwas maar laat dat je niet tegenhouden! Je kunt alles heel goed van tevoren klaarmaken, genoeg tijd dus om op te ruimen voor je dit indrukwekkende exemplaar serveert!
De koekjes kun je goed een dag van tevoren maken (bewaar ze in een luchtdichte trommel) en de chocolademousse ook als het écht moet. Liever niet i.v.m. het rauwe ei. Succes en bon apetit!
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten – opstijven 3 uur
- 2 eieren: kakelvers, op kamertemperatuur, gesplitst
- 2 el bruine basterdsuiker
- 100 gr pure chocolade van goede kwaliteit
- 150 ml slagroom
- 125 gr frambozen
- poedersuiker voor de garnering
voor de koekjes:
- 12 wontonvelletjes, te koop bij de toko *)
- 2 el gesmolten boter
- 3 el witte basterdsuiker
- je kunt overigens ook mooie koekjes als kletskoppen of galettewafels gebruiken
Klop de eiwitten bijna stijf. Voeg de bruine suiker beetje bij beetje toe en klop tot de suiker is opgelost en de eiwitten stijve pieken vormen.
Smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan kokend water). Verwarm +/- 50 ml slagroom heel licht en klop het met een garde door de eierdooiers.Klop dit samen door de gesmolten chocolade tot het net goed gemengd is.
Klop de rest van de slagroom bijna stijf in een kom. Spatel eerst de slagroom voorzichtig door het chocolade mengsel en dan de eiwitten. Roer niet te lang. Schep het in een kom of glaasjes en laat het zeker 3 uur opstijven in de koelkast.
Voor de koekjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de wontonrondjes erop. Verwarm de roomboter in een steelpannetje en bestrijk vervolgens de wontonkoekjes met de boter en bestrooi ze met wat basterdsuiker. Bak ze +/- 8 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.
Zet de chocolademousse 10 minuten voor het serveren in de vriezer, zo wordt de chocolademousse harder en is daardoor makkelijker te scheppen.
Leg een wontonkoekje op een bord en maak bijvoorbeeld met een natgemaakte ijslepel een mooie bol chocolademousse en leg die op het koekje. Leg er weer een koekje op en druk dit een beetje aan. Garneer het koekje met frambozen, bestrooi met poedersuiker en dek tot slot af met nog een koekje en een framboos. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct!
*) wontonvelletjes zijn als vierkant en als rondjes te koop bij de toko, hebben ze alleen vierkanten steek ze dan uit met kookring of iets dergelijks.
Pingback: Wittechocomousse carré met frambozen | Violet Kookt!