Appeltaart van m’n moeder

  appeltaartStop maar met zoeken naar het beste recept voor een klassieke appeltaart. Ik heb dat voor je! Mijn moeder is de koningin van de appeltaarten, in appeloogst hoogtijdagen komt er minimaal 1 exemplaar per week uit de oven. Dit succesrecept komt dus ook van haar. Volgens mij heb ik wel eens verteld dat ik door haar aan het hobbyen ben geslagen. Moeders was vroeger nog niet zo’n keukenprinses. Wij aten op doordeweekse dagen hetzelfde. Maandag spaghetti, dinsdag kip kerrie, woensdag AGV’tje, donderdag nasi en vrijdag pizza. Zondag overigens altijd biefstuk, friet en broccoli dus alleen zaterdag was wat dat betreft spannend. Ik was denk ik een jaar of 10 toen ik begon te experimenteren, want het kon volgens mij anders….

Enfin, die appeltaart. De timing daarvoor is nu perfect. De appels vallen op dit moment van de boom en zijn nog ietwat friszuur. Heerlijk is dat in de appeltaart. Een nachtje in de koelkast doet de appeltaart goed en serveer hem met een lekkere dot slagroom. En o ja, mocht je willen weten hoe het mijn moeder vergaat? Die staat sinds een aantal jaar met veel plezier in de keuken…

Ingrediënten
voor 8 – 10 personen | bereidingstijd 40 minuten, oventijd 70 minuten

 • 300 gr bloem
 • 10 bakpoeder
 • 140 gr witte basterdsuiker + 1 el extra
 • 180 gr roomboter
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 2/3 losgeklopt ei (rest bewaren)
 • snuf zout
 • 1 à 1,5 kg elstar appels
 • 100 gr rozijnen
 • kaneel
 • 1 flinke eetlepel custard
 • slagroom voor erbij

Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout goed door elkaar. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met het ei tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een mixer met kneedhaken  Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 30 minuten in de koelkast rusten. Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap. Hou de rest van het deeg apart. Vet de springvorm in en bekleed met het deeg.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de appels, snijd in partjes en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in grove blokjes en meng met wat kaneel, 1 el suiker en de custardpoeder. Laat de appels in een pan heel kort even stoven, totdat ze net een beetje verwarmd zijn maar laat het zeker geen moes worden. Spoel de rozijntjes af, dep droog en voeg daarna toe aan de appels. “Stort” de appels in de met deeg beklede taartvorm.

Rol de rest van het deeg uit tot dunne repen en leg kruislings over de taart. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei-mengsel. Bak de taart in 70 minuten goudbruin en gaar. De laatste 10 minuten zet ik de taart alleen op onderwarmte.

Succes!

appeltaart

appeltaart

Advertentie

6 gedachten over “Appeltaart van m’n moeder

 1. Zo maak ik hem ook, alleen de laatste 10 min onderwarmte is nieuw en ga ik proberen.
  Variatie waar bij mij iedereen ook van smult:
  Geen repen deeg over de bovenkant, maar is stukjes gehakte stroopwafels

  Like

 2. Pingback: Appeltaart met walnoten, abrikozen en gember | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s