Appeltaart met walnoten, abrikozen en gember

appeltaart Ik denk dat appeltaart mijn lievelingstaart is, of toch de lemon merenguetaart (van Holtkamp 🙂 ) Enfin, dit is een lekkere variant op de klassieke appeltaart. Ik was bang dat de gember te nadrukkelijk aanwezig zou zijn maar dat was niet het geval, het combineert goed met de walnoten, abrikozen en appel. Na een nacht in de koelkast is deze taart eigenlijk nog lekkerder dan wanneer hij net uit de oven komt. Het oorspronkelijke gerecht is met peer. Die taart vond ik wat vlak van smaak en de peer overleeft een uur in de oven niet echt goed, vandaar met appel. Lekker met een dot slagroom! Het ultieme recept van de klassieke appeltaart, die al een aantal generaties van moeder op dochter wordt doorgegeven, zal ik ook nog eens delen!

Ingrediënten
voor 10 stukken | bereidingstijd 40 minuten + 60 minuten oventijd

  • 250 gr boter
  • 150 gr witte basterdsuiker + 2 el extra
  • 300 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 1 kg appels
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl kaneel
  • 2 cm verse gember
  • 100 gr gewelde abrikozen, in grove stukken gesneden
  • 100 gr walnoten, grof gehakt
  • 1 ei
  • springvorm

Meng de boter met de basterdsuiker en meng dit vervolgens door de bloem met een snuf zout tot er een deeg ontstaat. Druk het deeg plat, pak het in vershoudfolie in en laat het zo’n 20 minuten rusten in de koelkast. Schil de appels en snijd ze in grove blokjes. Meng de appel met wat citroensap, de geraspte gember, kaneel, de in stukjes gesneden abrikozen en de grof gehakte walnoten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met 3/4 deel van het deeg. Bestrooi de bodem met een laagje paneermeel en schep het appelmengsel erin. Maak van de rest van het deeg repen en leg deze in vlechtvorm op de taart. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak de taart in ongeveer één uur gaar.

Bron: ZTRDG (aangepast recept)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s