Paddenstoelentaart met dragon, mascarpone en parmezaan

Paddenstoelentaart Ik ben wel van de hartige taarten, dit is een fantastische combinatie. Gekaramelliseerde rode ui, dragon en paddenstoelen en een hartige taart deeg waar Parmezaanse kaas in is verwerkt. Moet je een keer proberen! De taart vraagt wat werk maar je inspanningen worden zeker beloond. Hij is stevig dus zorg voor een frisse groene salade on the side. De ingrediënten zijn genoeg voor een springvorm van 24 à 25 cm doorsnede, of maak de taart in zo’n langwerpige vorm als op de foto. Succes!

Ingrediënten
Hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen | bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 2x 30 minuten

  • 1 el olijfolie
  • 30 gr ongezouten boter
  • 1 grote rode ui, in dunne ringen
  • 1 tl kristalsuiker
  • 500 gr gemengde paddenstoelen, in plakjes
  • 2 el mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren, licht opgeklopt
  • 50 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl gedroogde dragon
  • groene salade voor erbij

Deeg

  • 225gr bloem
  • 130 gr ijskoude ongezouten boter, in kleine blokjes
  • 50 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas

Zeef voor het deeg de bloem met een snufje zout in de mengkom van de keukenmachine. Voeg de boter toe en mix kort tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en 1 ½ à 2 el ijskoud water toe en mix kort tot een net samenhangende deegbal is gevormd. Voeg indien nodig nog een klein beetje water toe.

Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed kort tot een glad deeg. Rol het uit tot een dunne lap en bekleed hiermee een goed ingevette springvorm van 24 cm. Zet 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de deegbodem, strooi er een blinde vulling op en bak de deegbodem 15 min voor. Verwijder het papier met de vulling en bak de bodem nog 5 min tot deze licht verkleurt.

Verhit intussen de olijfolie met 10 gr van de boter in een grote koekenpan op laag vuur. Bak hierin de uiringen met de suiker, wat zeezout en peper 10-15 min. Tot ze zacht zijn en licht karamelliseren. Doe ze over in een grote kom. Laat nog 10 gr boter smelten in de pan en bak hierin de paddenstoelen 3-5 min tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is (of giet dat af).  Voeg wat zeezout en peper toe. Voeg samen met de uiringen en laat het iets afkoelen.

Roer in een kom de mascarpone glad met een beetje room. Meng de rest van de room, eieren, en helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe.
Schep er het paddenstoelenmengsel en de dragon door en voeg wat zeezout en peper naar smaak toe.
Schep het paddenstoelenmengsel in de deegbodem en strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover.
Bak de taart 25-30 min. in de oven. Laat de taart iets afkoelen en snijd en serveer in punten. Lekker met een groene salade.

Bron: Delicious

Paddenstoelentaart  Paddenstoelentaart

Plaats een reactie