Blini’s met gerookte zalm, zure room en dille

Blini´s met gerookte zalmEen blini is een Russisch hapje, een kruising tussen een pannenkoek en poffertje die je zowel hartig als zoet kunt beleggen. In Rusland at ik beide varianten maar deze met gerookte zalm, dille en kaviaar vind ik het lekkerst. Je kunt ze ook eten met boter en suiker of zoals scones, met jam en room. Oorspronkelijk was de blini in Rusland armeluiskost maar tegenwoordig worden ze daar rijkelijk belegd met de mooiste zalm en de duurste kaviaar. Rond kerst kun je fake kaviaar kopen bij de Lidl, dat maakt het helemaal sjeik.
Je kunt de blini´s als amuse of als hapje serveren of maak er een paar per persoon en je hebt een leuk voorgerecht. Maak ze iets groter dan een poffertje. Houd je meer van Italiaans, probeer dan ook eens deze pestoflensjes met gerookte zalm. De mooie foto is gemaakt door fotograaf Léon Beek die bij mij aan tafel zat.

Ingrediënten
voor 30 stuks | bereidingstijd 25 minuten

  • 200 gr boekweitmeel
  • 250 ml melk
  • 7 gr instant gist
  • eieren
  • 1 tl suiker
  • paar takjes dille
  • 200 gr gerookte zalm
  • 125 ml zure room
  • (nep) kaviaar, in kersttijd te koop bij de Lidl
  • snufje zout

Verwarm de melk in een steelpannetje tot dat het lauwwarm is en voeg dan de gist toe. Doe de melk in een ruime beslagkom en meng het met het boekweitmeel, een snuf zout en 1 tl suiker tot een egaal beslag. Scheid de eieren en doe enkele de dooiers in de kom met het beslag. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het zo’n 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Klop ondertussen de eiwitten stijf in een schone vetvrije beslagkom en spatel dit vervolgens door het boekweitbeslag.

Verwarm een pan op middelhoogvuur, giet er een scheutje zonnebloemolie in en bak de blini’s zo’n 2 minuten per kant.  Probeer de blini’s vers te bakken, vlak voor het serveren, dat zorgt voor het beste resultaat!

Leg de blini’s op een bord, doe er een dotje crème fraiche op, wat gerookte zalm, dille en kaviaar.

Bron: Jeroen Meus, aangepast

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s