‘Fesenjan’ Perzische kipstoof met walnoten en granaatappel

FesjanEen goed begin van het nieuwe jaar is het halve werk! Gisteren maakte ik voor het eerst deze Fesenjan… een Perzische stoofpot. Werkelijk verrukkelijk. Ik had gepland om dit 2 dagen te eten maar met z’n tweeën aten we de pan bijna helemaal leeg. Kipfilet heeft de neiging om droog te worden in stoofpotjes dus probeer om kippendijenvlees te bemachtigen, dat wordt heerlijk zacht! Een recept dat zeker voor herhaling vatbaar is en volgende keer maak ik er deze salade bij: salade met granaatappel en pecannoten.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 2 uur waarvan een groot deel stoof tijd

  • 600 gr kippendijenvlees, zonder vel en bot
  • 2 uien
  • 2 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 5 el granaatappelsiroop, te koop bij de Turkse winkel
  • 250 gr walnoten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 tl kurkuma (geelwortel poeder)
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ gemalen zwarte peper
  • zout, eventueel
  • 1 granaatappel
  • 300 gr basmatirijst
  • eventueel saffraan (draadjes of gemalen) en wat (medjool) dadels
  • verder is een keukenmachine handig

Rooster de walnoten in een koekenpan goudbruin. Maal daarna de noten fijn in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Hak dan de walnoten fijn met een mes.

Bak vervolgens de stukken kippendij in 1 el olijfolie en 1 el boter bruin, bestrooi ze met zout en schep ze uit de pan. Pel en snipper de uien en bak dit in de rest van de olie en boter glazig goudgeel. Voeg de geelwortel, kaneel, nootmuskaat en peper toe en bak even mee. Leg het kippenvlees tussen de ui, verbrokkel het bouillonblokje erbij en giet er 400 ml water bij. Breng de stoof aan de kook, dek het af met een deksel en laat het op laag vuur zo’n 30 min. stoven. Voeg de walnoten en granaatappelsiroop toe. Dek de pan weer af en laat nog ca. 45 min stoven. Roer elke 15 minuten eventjes. Neem de deksel van de pan en laat nog ca. 15 min. sudderen. De kip moet zo gaar zijn dat het een beetje uit elkaar valt en garneer tot slot met wat granaatappelpitjes. Snij de granaatappel twee keer in de lente door om de pitjes er gemakkelijk uit te halen.

Breng voor de rijst een pan met water aan de kook, voeg de basmatirijst toe en kook het in zo’n 10 minuten gaar samen met eventueel de saffraan. Snij de dadels fijn en voeg die toe nadat je de rijst hebt afgegoten, laat de rijst met de deksel op de pan nog zo’n 10 minuten staan.

Bron: ZTRDG

 

2 gedachten over “‘Fesenjan’ Perzische kipstoof met walnoten en granaatappel

  1. Pingback: Bruschetta met gerookte heilbot | Violet Kookt!

  2. Pingback: Hangop met granaatappel en stroopwafel | Violet Kookt!

Plaats een reactie