Dit recept stond in 2008 in de Delicious en sinds die tijd wordt deze plaatkoek door de hele familie veelvuldig gemaakt. Het is een grote favoriet en het recept is al vaak gedeeld. De plaatkoek is “kaal” al lekker maar de slagroom en de bramenjam maken hem helemaal super! Je kunt de plaatkoek goed van tevroren maken en een aantal dagen in de koelkast bewaren. Laat de koek helemaal afkoelen voor je aanvalt, een paar uur in de koelkast doet hem goed (uiteraard wel nadat hij is afgekoeld…) Succes!
Ingrediënten
voor 15 stukken | bereidingstijd 25 minuten + 45 minuten oventijd
- 175 gr ongezouten roomboter, in blokjes
- 300 gr bloem
- 300 ml slagroom
- 3 eieren
- 220 gr fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 3 appels, in dunne plakjes
- 300 gr rood fruit uit de diepvries (ik neem vaak ook alleen frambozen)
- citroensap, voor op de appel
- evt. poedersuiker, bramenjam en extra slagroom ter garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm of overschaal van +/- 30 x 20 cm licht in en bestuif hem met bloem. Breng de boter en slagroom op middelhoog vuur net tegen de kook aan. Laat het mengsel daarna afkoelen.
Klop de eieren met de suiker met een mixer dik en bleek en roer er vervolgens langzaam het afgekoelde roommengsel doorheen. Zeef de bloem erboven en spatel de bloem er met een metalen lepel door. Roer tot slot de vanille, appel en het bevroren fruit erdoor en schenk het geheel in de vorm. Bak de koek in 40 tot 45 minuten gaar, tot de koek goudbruin is en een pen die je er in het midden insteekt schoon uit komt. Serveer met jam en opgeklopte slagroom.
Pingback: Suggesties voor het paasdiner | Violet Kookt!