Weer een mooie salade uit één van de boeken van Ottolenghi. Ik zal bekennen dat ik eigenlijk nog nooit iets met linzen zelf heb gemaakt maar ben wel groot fan van met name linzensoep. Bij de natuurwinkel aan de Nachtegaalstraat in Utrecht hebben we een groot assortiment linzen maar de Castelluccio linzen (Italiaanse), die in het oorspronkelijke gerecht gebruikt worden, hadden ze niet. Ik heb Franse Puy linzen meegenomen en die smaakten er prima in. Naar wat ik begrepen heb zijn dit de pareltjes onder de linzen. Met linzen heb je overigens geen gedoe van een nacht wellen en lang koken, in 20 minuten staan ze op tafel. Omdat de man niet zo gecharmeerd is van vegetarische diners bedacht ik er Merguez worstjes bij en dat combineerde goed! Ik denk dat deze salade ook lekker is met kabeljauw of gewoon als vegetarische lunch- of maaltijdsalade. Tot slot, ik las op de verpakking van de linzen nog een handige tip, namelijk dat je pas na het koken zout moet toevoegen anders vallen de linzen uit elkaar. Succes!
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 35 minuten + 2 uur wacht-/oventijd
- 1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
- 1 el goede kwaliteit rodewijnazijn
- 1 tl zeezout
- 250 gr Castelluccio of Puy linzen
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 3 el peterselie, fijngesneden
- 3 el bieslook, fijngesneden
- 4 el dille, fijngesneden
- 100 gr milde gorgonzola, in grove stukjes
- zwarte peper
Ovengedroogde tomaten:
- 5 pomodori of romatomaten
- 8 takjes tijm
- 1 el olijfolie
- 2 el dikke balsamicoazijn
- 8 merguez worstjes, of andere worstjes die je lekker vindt
Begin met de gedroogde tomaten. Verhit de oven tot 130 graden. Snijd de tomaten overlangs in vieren en leg de parten op de velkant op een bakplaat die met bakpapier is bekleed. Verdeel de takjes tijm eroverheen. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi met wat zout. Zet ze 2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat ze iets afkoelen.
Doe intussen de rode ui in een kom, giet de azijn erover en bestrooi met het zeezout. Roer alles door elkaar en laat het een paar minuten staan, zodat de ui zachter wordt.
Doe de linzen in een pan met koud water (het moet 3 cm boven de linzen staan), zet ze op het vuur en laat de linzen in zo’n 20 minuten gaar worden, kijk voor het exacte aantal minuten op de verpakking en proef tussendoor. Het is lekker als ze wat bite houden. Laat de linzen in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en zwarte peper er aan toe. Meng alles luchtig en laat het afkoelen. Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout, peper en extra kruiden toe. Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaatjes en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomatenvocht erover en dien de salade op.
Bron: Plenty van Ottolenghi