Okonomiyaki, Japanse pannenkoek

OkonomiyakiWie wel eens in Japan is geweest, herkent dit gerecht misschien. Okonomiyaki is een soort hartige pannenkoek op basis van kool en bloem. Gezond, hartstikke lekker en snel te maken. Ik maak het zeer regelmatig als ik weinig tijd of zin heb om te koken. In 2010 was ik in Japan op vakantie en op de eerste avond aten we deze okonomiyaki’s, al was het aanvankelijk een tweede keus. In het sushirestaurant waar we in eerste instantie naar binnen liepen werden de vissen voor ons tafeltje uit het aquarium gevist en iets verderop bereid. Verser kan niet, maar na een lange vlucht en een behoorlijke cultuurshock waren we geloof ik toe aan iets “hartigers” en zodoende kwamen we terecht in een okonomiyaki-restaurant. We hebben op die reis verschillende okonomiyaki-restaurants bezocht en je hebt ze in vele soorten en maten. Je hebt de okonomiyaki afhaal op het station, het doe-het-zelf okonomiyaki-restaurant en de restaurants waar koks de okonomiyaki van jouw keuze bereiden. Deze laatste versie is o.a. een geliefde plek voor zakenlui die uit hun werk een snelle hap willen eten met collega’s. Zo liep dat in de tent waar wij waren in Kyoto een beetje uit de hand. De combinatie van een vrijdagavond, okonomiyaki en een fles sake was niet ideaal. Met als gevolg dat de keurige kantoorklerken ongegeneerd op de bankjes van het restaurant lagen te tukken. Enfin, deze okonomiyaki kun je pimpen zoals jij hem wenst, met parmaham, bacon, garnalen, of vegetarisch. Succes en mocht je naar Japan op vakantie gaan dan heb ik nog wel wat leuke reis- en eettips voor je!

Ingrediënten
voor 2 personen, je maakt hiervan ongeveer 3 á 4 okonomiyaki’s | bereidingstijd: 30 minuten

  • 100 gr volkoren speltmeel of gewone tarwebloem
  • 4 eieren
  • 400 gr witte kool of spitskool, heel fijn gesneden. Ik koop het altijd voorgesneden bij de AH.
  • 100 gr bacon
  • 2 lente-uitjes
  • sojasaus
  • yogonaise of mayonaise
  • optioneel: pompoenpitten

Doe de kool met het meel en een flinke snuf zout in een grote kom. Hussel het goed door elkaar zodat alles bedekt is onder een stoffige laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat er een kleverige substantie ontstaat. Verwarm een lage koekenpan op middelhoog vuur, doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de bacon aan beide kanten even aan.

Schep het kleverige ‘deeg’ in de koekenpan en gebruik een spatel om de pannekoek aan te drukken en zo plat mogelijk te maken. Bak de de okonomiyaki in 4 á 5 minuten op een middelhoog vuur goudbruin en keer hem om, om de andere kant te laten bakken. De beste manier om dit te doen is door de pannenkoek in z’n geheel uit de pan op een groot bord te laten glijden, een tweede bord er omgekeerd bovenop te zetten, het om te draaien en het geheel weer van het bord in de pan te laten glijden. Giet eventueel nog een beetje olijfolie in de pan om de andere kant te bakken. Laat de okonomiyaki op een bord glijden als hij aan beide kanten mooi goudbruin is en “versier” hem. Bestrijk met een kwastje de okonomiyaki licht met wat sojasaus, garneer met een beetje yogonaise of mayonaise en strooi er tot slot wat fijngesneden lente-ui en pompoenpitten overheen. Eet smakelijk!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s