Lamsbout uit de oven gevuld met rozemarijn en pijnboompitten van Jamie Oliver

Lambout gevuld met rozemarijn en pijnboompitten

Ik vind het reuze gaaf (en ook wel een beetje spannend) om zulke grote stukken vlees klaar te maken maar tegenwoordig durf ik het prima aan als ik voor veel mensen iets op tafel moet zetten. Vooral dankzij mijn vriend de kernthermometer. De kerntemperatuur van deze lamsbout vind ik goed op ruim 50 graden. Dan is hij goed warm en ook nog rosé wat heerlijk is bij lamsvlees.
Voor als je nog nooit met een kernthermometer gewerkt hebt, het werkt als volgt: na ongeveer een uur steek je de thermometer redelijk diep in het midden van de lamsbout, in de buurt van het bot. De thermometer kun je gewoon in de lamsbout laten zitten in de oven. Houd ondertussen de temperatuur goed in de gaten en haal het vlees eruit als het de gewenste temperatuur bereikt heeft. Ideaal want je hoeft daardoor het vlees niet aan te snijden om de kleur te checken, waardoor het zijn sappen niet verliest en dus niet droog wordt.  Deze kernthermometers zijn al voor een paar euri te koop bij de slager, kookwinkel en soms ook bij de AH.
De smaak van lamsvlees is uitgesproken en een beetje zoetig. Ik vind het ontzettend lekker. Ik maakte bij de lamsbout aardappeltjes met rozemarijn en zeezout uit de oven (+/- 45 minuten op 180 graden), gegrillde groene asperges met parmezaanse kaas en de groente uit de braadslee.
Heb je lamsvlees over? Geen paniek, heerlijk tussen een shaormabroodje of op brood!
Mijn foto’s waren weer niet zo heel representatief dus ik heb de foto van Jamie gebruikt.
Misschien is deze lamsbout een leuke klus voor het paasdiner? Hij is hier een terugkerende favoriet rond die tijd!

Ingrediënten
voor 6-8 personen | bereidingstijd 45 minuten + plusminus 2 uur oventijd/wachttijd

 • 1 hele lamsbout van 1,5 á 2 kg
 • 1 bol knoflook
 • 1/2 bosje verse bladpeterselie
 • 1/2 bosje verse rozemarijn, naaldjes geplukt, paar takjes heel laten
 • 4 ansjovisfilets uit een blikje
 • 100 gram ciabatta, in stukken gescheurd
 • flinke handvol pijnboompitten
 • flinke handvol groene olijven, grofgehakt
 • 1 citroen, het sap en de geraspte schil
 • olijfolie
 • 2 uien, grofgehakt
 • 2 wortels, grofgehakt
 • 2 stengels bleekselderij, grofgehakt
 • 1/2 fles rode wijn
 • keukentouw
 • Een keukenmachine en een kernthermometer zijn handig bij het maken van deze lekkere lamsbout!

Laat de lamsbout op kamer temperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de lamsbout omgekeerd op een snijplank en snijd de bout langs het bot voorzichtig tot halverwege in zodat het vlees openvalt en er een vulruimte ontstaat. (of vraag de slager om dit voor je te doen)

Maak de vulling door een paar tenen knoflook te pellen en deze in de keukenmachine te doen. Voeg, terwijl de machine draait, de peterselie en de rozemarijnnaaldjes toe en dan de ansjovis. Schep dit mengsel in een kom en doe de ciabatta en pijnboompitten in de keukenmachine. Dit moet vrij grof blijven, gebruik de pulseknop een paar keer en voeg het mengsel dan met de gehakte olijven en citroenrasp toe aan je kom met kruiden. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en meng alles met je handen door elkaar. Voeg wat citroensap toe als het er te droog uitziet. Heb je geen keukenmachine, snijd dan alles fijn. Je hebt er dan iets meer werk aan maar het is zeker geen onmogelijke exercitie.

Duw deze vulling in de opengesneden lamsbout, vouw het vlees dicht over de vulling en bind het op met keukentouw. Duw de resterende takjes rozemarijn onder het touw. Besprenkel met een beetje olijfolie, klop dit in het lamsvlees en bestrooi met zout en peper.

Doe de grofgehakte ui, wortel en bleekselderij in een braadslee met de resterende ongepelde knoflooktenen en leg de lamsbout erop. Braad de lamsbout ongeveer 1 uur en 30 minuten in de oven.Schenk na een half uur, om de 15 minuten een scheut wijn over het vlees en de groenten tot het vlees gaar is.

Leg het lamsvlees na het braden op een snijplank of schaal om even 10 minuten te rusten, afgedekt met aluminiumfolie zodat het geen warmte verliest en de sappen zich over het vlees kunnen verdelen voordat je het gaat aansnijden.

Bron + foto: Jamie Oliver

Ik Lamsbout gevuld met Rozemarijn en Pijnboompitten

Lamsbout gevuld met rozemarijn en pijnboompitten

Advertentie

Een gedachte over “Lamsbout uit de oven gevuld met rozemarijn en pijnboompitten van Jamie Oliver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s