Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

Worteltaart met walnotenEen heel gezonde taart is het niet, ook al doet de naam anders vermoeden maar deze worteltaart van Ottolenghi is zo onwijs lekker! Die mening delen geloof ik meer mensen want het is het best bekeken recept op de blog. Vandaar even herblogje mét nieuwe foto’s. Het glazuur van roomkaas met honing en walnoten is bijzonder smaakvol en maakt het taartje perfect. Ik gebruikte voor het glazuur een bakje van Mon Chou met smeerbare roomkaas, ideaal. In tegenstelling tot veel andere ‘carrot cakes’ zitten in dit recept geen rozijnen, die voeg ik er de volgende keer nog aan toe.
Een vriendin van mij een gezondere versie van de carrotcake, deze was ook erg goed gelukt en bevat denk ik de helft aan calorieën…. Voor de liefhebbers: dit recept staat in de reactiepagina. Thanks to Jorja!

Ingrediënten
voor 10 personen | bereidingtijd: 25 minuten + 60 minuten oventijd

  • 160 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zuiveringszout (indien je dit niet hebt kun je 1 tl bakpoeder gebruiken)
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1 groot scharrelei
  • 1 scharreleidooier
  • 200 gr zonnebloemolie (let op, in grammen!)
  • 270 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr walnoten, fijn gehakt
  • 50 gr gedroogde geraspte kokos
  • 135 gr wortel, grof geraspt (ik kocht julienne gesneden wortel uit het versvak van de supermarkt(AH))
  • 2 eiwitten
  • snuf zout

Glazuur

  • 175 gr verse roomkaas, op kamertempratuur
  • 70 gr boter
  • 35 gr poedersuiker
  • 25 gr honing
  • 30 gr walnoten, licht geroosterd en gehakt

Verhit de oven voor tot 170 gr. Vet een bakvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed eventueel met bakpapier.
Zeef de bloem met bakpoeder, zuitveringszout en specerijen. Klop het ei en de eidooier door elkaar.

Klop de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in een kom een minuut met de mixer. Voeg kloppend op lage snelheid het eimengsel toe. Meng er de walnoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.

Klop met een schone mixer in een schone kom de eiwitten met het zout stijf tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim rustig in drie porties door het wortelbeslag en meng niet te lang. Het is geen probleem als er nog wat schuim zichtbaar is.

Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart gaar in ongeveer 1 uur. Check met een spies/breinaald, deze moet er weer schoon uitkomen. Dek de taart als hij te donker wordt, af met aluminiumfolie. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.

Klop voor de glazuur de verse roomkaas luchtig en glad. Ik gebruikte een bakje 200 gr smeerbare roomkaas van Mon Chou. Klop in een andere kom de boter met de poedesuiker en honing licht en lunchtig. Spatel vervolgens beide mengsels door elkaar. Strijk het glazuur over de taart en bestrooi met de walnoten.

Bron: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi

Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

 

Worteltaart met walnoten van Ottolenghi 1

Advertentie

3 gedachten over “Worteltaart met walnoten van Ottolenghi

  1. Hoi! Ik vroeg me af wat voor afmeting bakvorm jij hebt gebruikt! Ik heb deze taart wel eens in een ronde 20 cm gemaakt, en wil hem nu graag vierkant maken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s