Risotto met verse doperwten, coquilles en krokant gebakken prosciutto

risotto%20met%20coquilles%204Deze pasta met coquilles was een groot succes! Ik scoorde voor dit gerecht verse doperwten die ik vele malen lekkerder vind dan de diepvriesvariant. De AH verkoopt ze in het seizoen gedopt en wel en een goede groenteboer verkoopt ze vaak ook, maar dan in de peul. Je kunt dit gerecht ook goed maken met uitgebakken chorizo!

Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd: 35 minuten

 • 225 gr risottorijst
 • 1 ui, gesnipperd
 • 25 gr boter
 • 200 ml droge witte wijn
 • 500 ml groentebouillon
 • 75 ml slagroom
 • 6 coquilles
 • 250 gr doperwten, liefst vers en anders uit de diepvries
 • 4 plakken Parmaham
 • paar sprietjes verse bieslook
 • Parmezaanse kaas

Snipper de ui. Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de ui zo’n 3 minuten. Doe de risottorijst erbij en bak even mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en roer totdat deze is opgenomen. Voeg vervolgens een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen, herhaal dit tot de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Blancheer de doperwten zo’n 5 minuutjes en voeg ze op het laatst toe, samen met wat Parmezaanse kaas en de slagroom. Roer het geheel goed door en laat het even staan met het vuur uit.

Bak ondertussen de Parmaham krokant in een koekenpan, laat deze ‘drogen’ op een bordje.
Bak daarna de
coquilles als de risotto bijna gaar is. Verhit hiervoor in een koekenpan een flinke klont roomboter en laat de pan goed heet worden. Bak de coquilles zo’n 2 minuten per kant. Zeker niet te lang want dan worden ze taai! Bestrooi daarna met zout en peper.

Schep de risotto op borden, leg de coquilles erop en garneer met de krokant gebakken Parmaham, fijngeknipte bieslook en Parmezaanse kaas. 

Advertentie

5 gedachten over “Risotto met verse doperwten, coquilles en krokant gebakken prosciutto

 1. Lijkt me echt een heerlijk recept. In hoeverre weet je trouwens dat de coquilles niet rauw zijn? Heb ze vorig jaar voor het eerst proberen te maken, maar na 2 minuten op iedere kant zagen ze er nog best rauw uit, na mijn mening dan. Hoe ziet de structuur van een gaar gebakken coquilles eruit?

  Like

  • Hi Karlijn,

   De stuctuur wordt wat steviger als je coquilles bakt en ze worden wat witter van kleur. Meestal is 2 minuten per kant voldoende, wil je er zeker van zijn dat ze goed gaar zijn bak ze dan 3 minuten, maar zeker niet te lang want dan worden ze taai!
   Succes en hoor graag wat je van het recept vond als je het gemaakt hebt!

   Groet, Violet

   Like

   • Dankje! Duurt waarschijnlijk nog wel even voordat ik ze weer ga bakken. Moet eerst nog even flink strijden voor mijn tentamens 🙂

    Like

 2. Lijkt me heerlijk, zal ik snel een keer gaan maken (ben een echter risottofan. Wat ik echter niet begrijp is dat je 225 gram risottorijst gebruikt voor 2 personen. Ik gebruik pp 65 gram en dan nog blijft er over (grote eters).

  Like

  • Dag Jos,

   Daar heb je bij nader inzien gelijk in. Ik ga dat aanpassen ik zou inderdaad 65 à 75 gr pp aanhouden.
   Ik ga even aan de slag met een aangepast recept.

   Eet smakelijk, het is inderdaad een erg lekker gerecht!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s