Lemon meringue taartjes

Lemon merigue pieEen heel fijne Franse klassieker! Een tip; laat zowel de bodem als de lemoncurd echt goed afkoelen voordat de taart in zijn geheel de oven in gaat, anders krijg je een laagje water op de lemoncurd nadat de taartjes in de oven zijn geweest om de meringue te laten kleuren.

Ingrediënten voor de bodem:
8 kleintjes of 1 grote bodem van +/- 24 cm | bereidingstijd: trek 2 uur ui, de helft is wachttijd

 • 225 gr bloem
 • 160 gr koude roomboter, in kleine blokjes
 • 80 gr witte basterdsuiker
 • 1 eigeel, bewaar het eiwit
 • snufje zout

Ingrediënten voor de lemoncurd:

 • 50 gr maïzena
 • 130 gr kristalsuiker
 • 3 citroenen, rasp en schil
 • 250 ml water
 • 3 eidooiers, bewaar de eiwitten
 • 60 gr roomboter

Voor de meringue:

 • 4 eiwitten
 • 125 gr fijne kristalsuiker

Begin met de bodem: doe de bloem, suiker, de koude boter, het eigeel en een snuf zout in een grote schaal en kneed het tot een deeg, vorm een bal, verpak het in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast.

Voor de lemoncurd: doe de maïzena, suiker, citroensap en water in een steelpan en zet het op een half hoog vuurtje. Roer met een pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm het al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers er aan toe en meng alles goed door elkaar. Laat de lemoncurd helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 C en vet de taartvormpjes (het liefst met losse bodem) in. Rol het deeg uit en verdeel het over de vormpjes en snijd het overtollige deeg er af. De bodem wordt in twee keer gebakken, eerst blind; neem een stuk bakpapier, leg dat op het deeg en vul het met gedroogde bonen of iets dergelijks. Zet de vormpjes zo’n 15 a 20 minuten in de oven, haal het bakpapier met de vulling eruit en zet de bodem nog zo’n 10 minuten terug in de oven. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Voor de meringue: klop de eiwitten met een handmixer of in de keukenmachine helemaal stijf en voeg intussen steeds een beetje suiker toe. De eiwitten moeten heel goed stijf zijn!

Verwarm de oven opnieuw tot 180 C. Verdeel de afgekoelde lemoncurd over de afgekoelde taartbodempjes. Verdeel de meringue erover en gebruik een vork om piekjes aan te brengen. Zet 5-10 minuten in de oven, zodat de meringue een beetje bruin kleurt.

Advertentie

3 gedachten over “Lemon meringue taartjes

 1. Pingback: Scones met frambozenjam en clotted cream | Violet Kookt!

 2. Pingback: Romig notentaartje met rabarber | Violet Kookt!

 3. Pingback: Citroenmerenguetaart van banketbakkerij Holtkamp | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s