Smeersels voor bij de borrel

tapenade

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen weekend maakte ik deze dipjes voor bij het Turkse brood. Ze vielen goed in de smaak! Ze zijn ook lekker bij wat geroosterde ciabatta.

Hummus

hummus

 • 1 blik kikkererwten á 400 ml  (bewaar het vocht)
 • 2 el citroensap
 • 2 el tahin (sesampasta) of 1 el geroosterde sesamzaadjes
 • 2 tenen knoflook
 • 3 el extra vierge olijfolie
 • 1/2 tl cayennepeper
 • zout

Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de kikkererwten, tahin, citroensap en knoflook. Voeg wat vocht van de kikkererwten, afhankelijk van hoe dik je de hummus wilt hebben en breng op smaak met wat olijfolie, citroensap, paprikapoeder en zout.

Olijventapenade

tapenade

 • 150 g zwarte olijven
 • 1 tl kappertjes
 • 1 knoflookteen
 • handje platte peterselie
 • 1 tl gedroogde oregano
 • kneepje citroensap
 • olijfolie extra vierge
 • versgemalen peper

Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de keukenmachine en giet al malend
net zoveel olijfolie toe tot een puree. Maal kort als je van grof houdt, iets langer als je het liever wat smeuïger hebt. Proef en breng zo nodig verder op smaak. Zout hoeft je niet toe te voegen want de olijven zijn al zout.

Gerookte zalmsalade

gerookte zalmsalade

 • 200 gr gerookte zalm
 • 125 gr ricotta
 • 100 ml creme fraiche
 • 2 el dille
 • 1 tl geraspte mierikswortel uit een potje
 • 1 citroen

Meng de mierikswortel, crème fraiche, ricotta, citroenrasp en citroensap in de keukenmachine glad. Voeg daarna de gerookte zalm en dille toe en druk op de pulsknop tot alles net gemengd is en breng op smaak met zout en peper. Houd je van kappertjes, dan kun je na het mengen nog 1 el toevoegen. Heb je geen keukenmachine meng dan alle ingrediënten in een kom en voeg de fijn gesneden zalm toe.

Tonijnsalade

tonijnsalade

 • 2 blikjes tonijn in water
 • 5 zongedroogde tomaatjes
 • 7 kleine augurkjes, fijn gesneden
 • 1/2 kleine rode ui, fijn gesneden
 • 1 flinke el bladpeterselie
 • citroensap
 • zout en peper
 • mayonaise
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 1 eidooier
 • 1 tl citroensap
 • 1 tl mosterd

Ik vind deze tonijnsalade het lekkerst met zelfgemaakte mayonaise. Het is leuk en makkelijk om te maken; klop hiervoor de eidooier met de mosterd en citroensap met een garde in een kom tot het goed gemengd is. Voeg de olie daarna in kleine hoeveelheden toe en blijf voortdurend kloppen zodat er een dikke en gladde massa ontstaat. Mocht het zo zijn dat je mayonaise gaat schiften, voeg dan een heel klein beetje lauw water toe.
Heb je geen zin om zelf mayonaise te maken gebruik dan 3 á 4 el mayonaise uit een pot.

Meng voor de salade de uitgelekte tonijn met de mayonaise en voeg de fijn gesneden zongedroogde tomaatjes, ui, augurkjes de peterselie er aan toe en meng alles door elkaar. Breng de tonijnsalade op smaak met zout, peper en wat citroensap.

 

Advertentie

2 gedachten over “Smeersels voor bij de borrel

 1. Lekkere verjaarshapjes, Vio!

  Weet je wat ook lekker is? Deze……

  Crema de cabrales

  Ingrediënten
  2 theelepels rozijnen – 1 eetlepel medium sherry – 225 gram Cabrales – 1 eetlepel room – 2 eetlepels fijngehakte appel – 1 eetlepel fijngehakte walnoten – 1 eetlepel gehakte pijnpitten – 1 theelepel verse tijmblaadjes

  Week de rozijnen 20 minuten in de sherry. Laat ze uitlekken en bewaar de sherry. Prak kaas, room en achtergehouden sherry in een kom tot een gladde massa. Roer de rozijnen, appel, walnoten, pijnpitten en tijm erdoor. Opdienen op kamertemperatuur.

  Like

 2. Pingback: Pasta met homemade rode pesto en gebakken zalm | Violet Kookt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s