Frisse citroentiramisu

Frisse citroentiramisu Een geslaagd recept uit het toetjesboek van Janneke Phililppi. Het boek heeft een subhoofdstuk met 9 tiramisu recepten en dit leek me een fijne variant op de klassieke tiramisu waar ik groot fan van ben. Fijn was hij zeker en zomers ook. Het toetje was zelfs zo fijn dat hij hier in de afgelopen maand al vier keer op tafel heeft gestaan en de meningen zijn unaniem: lekker!! Ik onthul de ingrediënten pas als iedereen zijn toetje op heeft want ik hou niet van gesprekken over calorieën aan tafel 😉
Amaretti zijn trouwens harde luchtige Italiaanse bitterkoekjes. Deze zijn te koop bij Italiaanse delicatessenzaken en in sommige supermarkten. Je hebt een kleinere en een grotere variant, ik gebruikte kleine amaretti.

Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 25 minuten + 2 uur wachttijd

  • 2 citroenen, rasp van 1 citroen en sap (100 ml)
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 75 gr suiker
  • 3 el limoncello (kun je eventueel weglaten)
  • 20 grote of 32 kleine amaretti
  • 250 gr mascarpone
  • 50 ml slagroom
  • poedersuiker
  • 4 kookringen van 7 cm doorsnede of 4 glaasjes

Zet vier glaasjes klaar of leg vier kookringen op een met bakpapier bekleed bord. Bekleed ook de binnenkanten van de kookringen met een reep bakpapier.
Boen 1 citroen schoon en rasp de schil eraf. Pers beide citroenen uit en meet 100 ml sap af. Week de gelatine 5 minuten in een kom met koud water.

Breng de citroenrasp met het sap en de suiker in een steelpan tegen de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe.
Leg de amaretti als een bodem in de glaasjes en sprenkel er wat van de citroensiroop overheen.

Verwarm de citroensiroop opnieuw zachtjes. Knijp de gelatine goed uit. Neem de pan van het vuur en los de gelatine al roerende op in de hete citroensiroop.
Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom tot een dikke romige crème. Voeg de citroensiroop toe. Schep de citroencrème op de amaretti. Zet de laat de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Maak je de tiramisu met kookringen? Zet dan de tiramisu op 4 bordjes, verwijder de kookringen en het bakpapier. Garneer de toetjes met de laatste 4 amaretti en bestuif met poedersuiker.

Bron: Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi

citroentiramisu glaasjes

Advertentie

2 gedachten over “Frisse citroentiramisu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s