Ik zit op Terschelling en jutten is hier mijn favoriete tijdverdrijf. Op het wad op zoek naar oesters en mosselen, cranberries en bramen plukken om er vervolgens potten jam en compôte van te maken. Afgelopen week was het zeekraal tijd. Helemaal aan het einde van het eiland, op een prachtige plek op het wad van Oosterend staat een geul vol met zeekraal! (zie foto’s hier onder)
Zeekraal is een dun, groen, vetachtig takje dat sappig en ziltig smaakt. Lekker als garnering bij vis, gamba’s of in een Thaise viscurry heb ik ondervonden. We eten ons er al de hele week het ongans aan. De combinatie van venkel en zeekraal is lekker omdat de wat zoete venkel de ziltige zeekraal wat neutraliseert en niet overheerst omdat kabeljauw natuurlijk wat delicaat van smaak is.
In Nederland groeit het alleen op de Wadden en in Zeeland in het wild en in je kunt het plukken vanaf de langste dag tot en met augustus, zo leerde ik hier van de visboer op het eiland. Mocht je gaan wildplukken, kies dan de wat dunnere takjes, de dikkere zijn vaak taai en hard. Ben je niet in de buurt van de Wadden? AH en de meeste visboeren verkopen ook zeekraal.
Ingrediënten
voor 2 personen | bereidingstijd ongeveer 40 minuten
- 300 gr kabeljauw, in 2 stukken van 150 gr
- 1 venkelknol
- 250 gr zeekraal
- (room)boter om in te bakken
- olijfolie
- citroen
- 1/2 rode ui, fijn gesnipperd (optioneel)
- aardappels (optioneel)
Was de zeekraal voordat je het gaat bereiden goed en haal de harde delen van de takjes. Snijd de venkelknol in dunne plakken.
Verhit een beetje olijfolie in een wok op middelhoog vuur en bak de rode ui, zeekraal en venkel in zo’n 5 minuten beetgaar. Breng de groente op smaak met wat citroensap, peper en zout.
Verhit in een koekenpan een klontje roomboter en bak de kabeljauw in 5 minuten gaar en bestrooi de vis met wat peper en zeezout.
Serveer de kabeljauw op een bedje van de gewokte groente. Lekker met gekookte (nieuwe!) aardappels mocht je er een wat stevigere maaltijd van willen maken.
Heerlijk, alles jutten of ‘wildplukken’. Dat doe ik ook altijd. Lekker hoor, verse zeekraal.
Hoe bereid je de cranberries? Daar ben ik benieuwd naar!
LikeLike
Voornamelijk wildplukken inderdaad! Vanavond de zeekraal met gamba’s en gepofte tomaat gemaakt was ook heerlijk!
Cranberry’s kook ik voor een groot deel kapot met wat suiker en sinaasappelsap, flink in laten koken voor compote.
Wat is ook wel eens doe is 50/50 met aardbeien, geleisuiker en wat kaneel voor jam, ook erg lekker. In oktober is het week cranberry tijd!
Zie hier overigens het recept van de cranberrycompote https://violetkookt.nl/2013/01/27/cranberrycompote/
Groetjes!
LikeLike
Pingback: Zeekraal met gamba’s en gepofte tomaat | Violet Kookt!