Vietnamese “fresh spring rolls”

Vietnamese Fresh Springrolls
Ik leerde deze verse Vietnamese loempia’s maken bij de Morning Glory cooking school in Hoi An, Vietnam en het was liefde op het eerste gezicht. Dit is zo’n gerecht waar je me ’s nachts voor wakker mag maken, samen met confit de canard, maar dat terzijde. Ik maak het het hele jaar door, meestal als hapje vooraf maar soms gewoon als hoofdgerecht en dan eet ik er zo 10 weg. In het ‘originele’ recept zitten ook gehakte pinda’s maar daar ben ik niet zo dol op dus die laat ik vaak weg. Succes! 

Ingrediënten
voor 20 fresh spring rolls | bereidingstijd 60 minuten

 • 100 gr biefstuk, rosé gebakken
 • 15 grote garnalen, gekookt
 • 10 surimi sticks
 • 20 vellen rijstpapier, middelgroot (toko)
 • 200 gr glasnoedels (toko)
 • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes gesneden
 • 2 handjes verse koriander
 • 2 handjes verse basilicum
 • 2 handjes verse munt
 • 3 el vissaus
 • 3 el water
 • 1 el limoensap
 • optioneel: pinda’s, rooster ze even in een koekenpan, en hoisinsaus

In de voorbereiding:
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in dunne reepjes van zo’n 10 cm lang. Kook de glasnoedels net gaar en het giet ze af in een vergiet.
Kook in een steelpannetje de (ontdooide) garnalen in zo’n 3 minuten gaar, giet het af en bewaar de garnalen op een schaaltje. Leg ook de surimi klaar voor gebruik en bak als laatste de biefstuk rosé en snijd hem in dunne plakjes. De producten hoeven niet warm de verse loempia’s in maar het is lekker als ze nog een beetje lauwwarm zijn.

In de uitvoering:
Pak een diep pasta bord en vul het met warm water. Leg elk rijstpapieren loempiavel een paar  seconden in het water totdat hij zacht en flexibel  is en leg het vervolgens tussen een vochtige schone theedoek.

Leg in het midden van elk vel de vulling naar keuze: wat reepjes biefstuk, 3 garnalen of een surimistick. Leg er wat reepjes komkommer bij, een plukje glasnoedels en garneer tot slot royaal met de verse kruiden: basilicum, munt en koriander. Bestrooi eventueel met wat gehakte pinda’s. Sla de eindjes van het vel terug en maak er rolletjes van.

Maak een sausje van de 3 el vissaus, 3 el water, 1 el limoensap en eventueel een fijn gesneden rode peper, zonder de zaadjes. Je kunt de fresh spring rolls ook eten met een Hoisinsaus met wat gehakte pinda’s erdoor .Vietnamese Fresh Springrolls

Fresh Springrolls close up

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s