Ik maak vaak hartige taarten, quiches (wat is eigenlijk het verschil?) en sinds kort ook hartige cakes. Deze tonijnplaattaart komt elk jaar wel een aantal keren op tafel komt. Het basisrecept komt uit de Allerhande en de taart is opgeleukt met geitenkaas en mozzarella (niet samen) en pijnboompitten. Om te voorkomen dat de bodem slap wordt kun je de bodem met wat gaatjes inprikken en bestrooien met paneermeel. Hij komt bij mij altijd goed uit de oven. Vaak zet ik de oven in de laatste 5 á 10 minuten alleen op onderwarmte. Ik maakte al vaker hartige taarten met tomaat en die werden dan vaak nat en zompig, dat is bij deze plaattaart niet aan de orde.
Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
- 8 plakjes bladerdeeg
- 2 blikjes tonijn in olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 el Italiaanse kruiden
- 1 courgette, in dunne plakjes
- 4 tomaten, in plakjes
- handje geroosterde pijnboompitten
- 1 bol mozarella en/of 75 gr zachte geitenkaas
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Vet de bakvorm in met een beetje olijfolie, bekleed de bakvorm met bladerdeeg en prik met een vork wat luchtgaatjes in de deegbodem.
Laat de tonijn uitlekken en vang de tonijnolie op. Verhit 1 el tonijnolie in een koekenpan en fruit de uien 3 minuutjes.. Voeg de tonijn, de knoflook en de helft van de Italiaanse kruiden toe en bak al omscheppend 2 minuten. Schep de tonijn daarna in de bakvorm. Verdeel de courgette en de tomaten erover. Bestrijk de bovenkant met de rest van de tonijnolie en bestrooi de taart tot slot met de Italiaanse kruiden. Als je voor de versie met mozzarella kiest, verdeel de plakken over de taart. Bak de taart onder in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar en garneer daarna met de geitenkaas en pijnboompitten.
Bron: aangepast recept van AH